Er zit een verzorgende 3 IG tegenover mij die vertelt dat ze het liefst bij haar eigen werkgever wil blijven. Ze heeft nooit iets anders gedaan en heeft geen idee wat ze verder voor werk zou kunnen doen.
Ze weet niet waarom een spoor 2 traject nodig is. Ze werkt jarenlang met hart en ziel voor de ouderen. Ze vertrouw het niet. “Jarenlang heb ik mij ingezet voor mijn werkgever en nu moet ik van alles, ik wil rust”. ‘Ze zullen wel van me af willen’.
Een medewerker kiest niet zelf voor een 2e spoortraject en wil vasthouden aan het dienstverband bij de huidige werkgever. Er is vaak sprake van veel woede, verdriet en onzekerheden over de (financiële) toekomst. En het verlies van zekerheid speelt een belangrijke rol.
Wet Verbetering Poortwachter
Een medewerker die arbeidsongeschikt is voor eigen werk, krijgt te maken met de wet verbetering poortwachter. De werkgever en de werknemer moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de werknemer zo snel mogelijk weer aan de slag kan. Deze wet heeft als doel dat mensen onnodig de WIA ingaan. De werkgever is verantwoordelijk voor de ziekteverzuim begeleiding en re-integratie van de zieke werknemer. Maar ook de werknemer zal er alles aan moeten doen om re-integratie mogelijk te maken.
Spoor 2
Een spoor 2 begeleider leert de medewerker vaak pas kennen als deze al bijna 1 jaar (gedeeltelijk) niet werkt. Een spannend moment voor zowel de medewerker als de spoor 2 begeleider. De medewerker weet niet wat haar te wachten staat en er komen flink wat emoties bij kijken.
Binnen het 2e spoortraject van BVLwerkt zit voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht, onder anderen om stil te staan bij het loslaten van het oude werk. Dit klinkt misschien simpel maar er komt nogal wat bij kijken. De persoonlijke verhalen zijn heel divers en vragen om een persoonlijke aanpak. Maatwerk is in de ogen van BVLwerkt cruciaal om een 2e spoortraject succesvoller te maken. Zolang de medewerker nog bezig is met de rouwverwerking is hij/zij nog niet in staat om zich te richten op het vinden van een andere functie. Naast de gesprekken en het bewaken van de voortgang, de kennis van wet- en regelgeving, is het ook belangrijk dat er -volgens de regels van het UWV- periodiek een rapportage klaarligt.
Zoekprofiel
Een onderdeel van het 2e spoortraject is het persoonsprofiel en het zoekprofiel. Rekening houdend met de belemmeringen, is dit het vertrekpunt binnen het 2e spoortraject. Met een goed beeld is medewerker klaar voor de arbeidsmarkt en kan zij actief aan de slag. Als 2e spoor begeleider begeleid je de medewerker in het benaderen van haar netwerk dat kan via haar eigen netwerk of via werkgever of van BVLwerkt.
Werkervaringsplaats
Het vinden van een geschikte werkervaringsplaats bij een andere werkgever heeft als voordeel dat de medewerker een mogelijkheid krijgt om te onderzoeken of zij/hij deze werkzaamheden duurzaam kan uitvoeren. Voor de werkgever een mogelijkheid om laagdrempelig te beoordelen of zij de geschikte kandidate voor de functie is. Het heeft ook als voordeel dat een medewerker zonder financieel risico op proef kan werken.
Succesvol 2e spoortraject
Een goed doorlopen 2e spoortraject kan meerdere uitkomsten hebben:
- Terugkeer bij huidige werkgever
- Op detacheringsbasis (b.v. na een werkervaringsplaats)
- Een IVA-uitkering
- Eigen bedrijf
- Plaatsing bij een andere werkgever
Resultaat 3IG verzorgende?
Gedurende het traject is duidelijk geworden welke andere vaardigheden en capaciteiten de verzorgende 3IG heeft en waar zij energie van krijgt.
‘Een combinatie van administratie werkzaamheden en onderhouden van contacten met verschillende zorgmedewerkers (disciplines) binnen de VVT Branche (Verpleeghuizen, Verzorgingstehuizen en Thuiszorg)
Na een proefperiode door middel van een werkervaringsplaats, krijgt medewerker een tijdelijke aanstelling in een administratieve functie voor de duur van 1 jaar.
Wil je meer weten? BVLwerkt. vertelt je graag meer over wat een 2e spoortraject inhoudt.